Kdy při porodu vyrazit do porodnice?

Jeden z nejčastějších dotazů, které dostáváme, je určitě kdy vyrazit do porodnice. Mnoho párů si stahuje aplikace na měření kontrakcí, které hlásí „čas vyrazit“ už v bodě, kdy se kontrakce dostanou na nějaký pravidelný interval, i když je porod teprve na začátku.

Jak vlastně měřit kontrakce?

Jak už jsem zmínila v úvodu, existují aplikace na měření. Tyto aplikace mohou být nepříjemné v tom, že opravdu neadekvátně k situaci hlásí potřebu vyrazit do porodnice a to může být stresující. Pro rodící ženu je důležité a zásadní klidné a pohodové prostředí při porodu. K měření kontrakcí vám stačí úplně obyčejná, v telefonu zabudovaná, aplikace stopek. Vždy zmáčknete start na začátku a stop na konci kontrakce, a při opakovaných záznamech vidíte i časový rozestup. Měření kontrakcí má dvě důležitá pravidla – neměřte neustále a nikdy neměří žena! Prokládejte čas odpočinku s měřením kontrakcí. Ideální je vždycky třeba 2 – 4 hodinky dle fáze porodu a projevů ženy odpočívat, a dalších 30 – 40 minut měřit. A pak zase odpočívat 😊 Žena by se vůbec neměla jakkoliv soustřeďovat na čas. Cílem porodu je udržovat ženu v klidu, nestimulovat její neokortex jakýmikoliv normálními, racionálními vjemy, jako je právě měření času.

Je důležitá vzdálenost do porodnice a jaký dojezd je ještě v pořádku?

Naši klienti pocházející z Prahy jsou často nejistí ohledně cesty za porodem do Středočeského kraje. Možná tyto pocity budete sdílet i vy ostatní, pocházíte-li z většího města. Je důležité si uvědomit, že porodnice za rohem nebo i do 20 minut je opravdu pouze a jen luxus větších měst. Většina žen, které bydlí různě po republice, nemají bližší porodnici ani na vzdálenost 40 minut. Vzdálenost by tedy neměl být hlavním faktorem při výběru porodnice. Hlavním faktorem je vždy zvážit si svoje přání a priority pro porod a to, jak jsou s porodnicí kompatibilní. Nejbližší porodnice může být vždy plán B, když by děťátko na svět spěchalo. I po plném otevření děložního hrdla může porod u prvorodičky trvat i 3 hodiny, u vícerodičky i 2 hodiny. Pravděpodobnost porodu v autě je tedy velmi malá!

Kdy tedy vyjet do porodnice?

Při výjezdu do porodnice se tedy řídíme vzdáleností. Následující text platí v případě, že chceme přijet do porodnice na poslední chvíli, na závěr první doby porodní. Do porodnice jedeme s pravidelnými kontrakcemi, není však důležitý jejich rozestup jako intenzita každé jedné z nich. Miminko se většinou rodí na kontrakce, které jsou dlouhé až minutu a půl! Jsou ženy, které mají od samého počátku porodu kontrakce po 3 minutách, ale trvají 10 – 15s. Tak takové ještě nejsou na odjezd a mohou takto trvat ještě pěknou řádku hodin. Pokud máme porodnici vzdálenou do 20 minut, úplně v pohodě můžeme vyrážet s kontrakcemi v délce 55 vteřin. Pokud jsme na 20 – 40 minutách dojezdu, pak i 50 vteřin je v pořádku. Od 40 minut dál vyjíždějme klidně u 45 vteřinových kontrakcí.

Může cesta autem porod zastavit?

Nikdy se předem nedá říct, jestli cesta autem porod zpomalí, zastaví anebo naopak zrychlí. U žen, které ještě nejsou v aktivní fázi porodu, se porod často zastaví. Pokud se vám porod po cestě do porodnice zastaví, jste schopné dobře sedět, povídat si, nebojte se vrátit se domů a dál odpočívat a opečovávat se, než se porod opět zintenzivní do větší síly. Porod se může zastavit i v aktivní fázi, je-li žena v autě ve velikém stresu. Je dobré přichystat si na cestu předem nástroje, které vám pomohou cestu zvládnout v klidu a v pohodě. Nejčastěji je to playlist oblíbené hudby do sluchátek, dobře uzavíratelná krabička s ledovou vodou a žínkou na ledové obklady, dostatek polštářů pro zesnadnění cesty a trochu zvětšení komfortu. Někdy se porod v autě zrychlí. Je to proto, protože ženy nemohou v autě tak dobře střídat polohy a nemohou před bolestí „utíkat“ do úlevových poloh. Často se tedy v autě ocitnou v poloze, která je bolestivá, je pro porod příznivá a porod v ní rychle běží. V takových situacích se porod hodně zintenzivňuje a posouvá.

Co když chce žena při porodu vyrazit o něco dříve?

Informace o intenzitě kontrakcí a vzdálenosti do porodnice je obecná. Každá žena potřebuje jiné podmínky pro porod. Samozřejmě jsou nějaké společné prvky – ticho, teplo, nerušené prostředí – pro všechny ženy. Ale to, kdy je pro konkrétní ženu vhodné dojet do porodnice je hodně individuální. Jet na poslední chvíli není ideálním scénářem pro všechny ženy. Některé ženy potřebují jet do porodnice v době, kdy porod ještě není v aktivní fázi, aby se tam hezky zabydlely a cítily se při porodu dobře. Je to v pořádku a správně by personál porodnice měl ženě umožňovat zůstat v době, kdy se již na domov necítí, nikoliv se řídit jen podle počtu centimetrů a intenzity kontrakcí. Zároveň opravdu je v pořádku se při porodu do porodnice vracet klidně na třikrát. Některé porody trvají i více než 24 hodin a poprvé nejsme schopné rozeznat, kdy už je to dostatečně intenzivní. Porodnice je pro vás k dispozici třeba i na tyto opakované kontroly a jezdit tam a zpět, dokud to žena zvládá, je v pořádku. Domácí prostředí je pro ženu vždycky příznivější.

Nejdůležitější informace na konec – hlavně nezapomeňte, že když porod začíná, tak se spí. Odpočívat, ležet, spát a jíst. Žádné uklízení, vaření, pečení, balení. Spánek! 😊

Míša

O Porodu s láskou

Jedinečné předporodní kurzů v Praze. Spojujeme vědecky podložené informace a zkušenosti z praxe spolu s příjemným prostředím, dobrým jídlem a uvolněnou atmosférou. Strávíme společně celý víkend v centru komunitní školy na Praze 9 a naladíme se na vše, co vás čeká na konci těhotenství, při porodu a také v šestinedělí.