Příprava porodních cest

Jedním ze způsobů samotné přípravy k porodu je příprava porodních cest. Přirozené procesy chystání se k porodu samozřejmě probíhají bez jakéhokoliv našeho zásahu nebo podpory. V dnešní době známe již několik možných způsobů jak tyto přirozené procesy podpořit. Nic se neděje, pokud článek čtete v pozdější době, než jaké jsou uvedené u konkrétních způsobů. Chcete-li, můžete začít kdykoliv.

Lněné semínko

Je super přidávat jej do kaší, jogurtů nebo třeba salátů. Lněné semínko, pokud ho už nemáte zařazené ve vašem jídelníčku, se doporučuje užívat od 30.týdne těhotenství. Na konci těhotenství trpí většina žen na zácpu a lněné semínko pomáhá s peristaltikou, tedy pohybem střev a vyprazdňováním. Lněné semínko si rozdrťte, zalijte trochou teplé vody a nechte nabobtnat. 

Maliník

 K lněnému semínka můžete přidat i čaj z listí maliníku. Maliník připravuje svalstvo dělohy k porodu. Ideálně ho začněte popíjet ve třetím trimestru (tedy od 28. týdne těhotenství). Začněte 1 šálkem denně a postupně navyšujte až k 5 šálkům v období před porodem. Toto množství již dále nepřekračujte. Jeho popíjení při porodu pak může pomoct zkrátit první dobu porodní.

Maliníkový čaj je velmi zdraví prospěšný, obsahuje vysoké procento organických kyselin, vitamínu C a tříslovinu. Má silné močopudné a žlučopudné účinky.

Datle

Pokud jste milovnicí datlí, potěší vás informace, že pojídání datlí od 34.týdne těhotenství vede mimo jiné k většímu zprůchodnění děložního hrdla a kratšímu porodu, zpevnění porodních obalů. Uvádí se, že k dosažení tohoto efektu pomáhá pojídat 5–6 datlí denně. Datle mají různé živiny, vápník, hořčík, železo, měď, draslík a jiné. Obsahují vitamíny jako vitamín A, komplex vitamínu B a vitamín C. Mají vysoký obsah vlákniny. Jsou skvělou volbou i k samotnému porodu, jelikož neobsahují jednoduché cukry a dodávají energii. Z datlí se dají připravit také výborné raw koule. 

Masáž hráze

Masáž hráze je doporučena ženám provádět od 34. týdne těhotenství. Masáž hráze provádějte nejlépe po sprše, kdy je hráz pružnější a měkčí. Kolikrát se ženy bojí, že masáž hráze musí provádět každý den. Opak je ale pravdou. Masáž hráze stačí provádět 1x-2x týdně. Pokud byste masáž hráze prováděla častěji, výsledek by byl opačný, než jakého chceme docílit. Na masáž hráze se dají pořídit různé speciální olejíčky, popřípadě lze masáž provádět i s lubrikačním gelem. Stačí klidně i obyčejný olivový nebo kokosový olej, od 38. týdne pak může být vhodný i pupalkový olej. Nejlepší masáží hráze je sex. Samozřejmě by se do něj partneři neměli nutit. Sex v těhotenství je něco, co by mělo být příjemné oběma z nich, pokud není, můžete hledat i jiné způsoby uspokojení.

Aniball

Na trhu existuje i alternativa za klasickou masáž hráze, která se nazývá Aniball. Jde o silikonový balonek, který se zavede do pochvy a pumpičkou se nafukuje. Používá se od 38. týdne těhotenství. Stejně tak jako u ručně prováděné masáží hráze, tak i při Aniballu je ideální, pokud je žena po sprše. Balónek se zavede s kondomem do vaginy a lehce nafoukne. Nejde tak úplně o to, dostat se na nějaký velký rozměr, ale zkoušet balónek v různých polohách pomocí dechu dostat ven. Pokud jste se rozhodla cvičit s Aniballem, cvičte s rozumem a opatrně. Někteří fyzioterapeuti uvádí, že může zvyšovat riziko inkontinence po porodu.

Bylinné napářky

Posledním krokem v přípravě porodních cest jsou bylinné napářky. Bylinné napářky ženu harmonizují a dodávají uvolňující pocit. Bylinky působí pozitivně na přípravu porodních cest, uvolňují pánevní dno a pomáhají udržet poševní sliznici v dobré kondici. Také mohou urychlit první a druhou dobu porodní. Bylinná napářka má svá specifika a kontraindikace, je dobré se ohledně jejího užívání poradit s poskytovatelkou bylinné napářky.

Bylinné napářky se mohou provádět nejen před samotným porodem od 38. týdne těhotenství, ale také při porodu nebo po něm.

O Porodu s láskou

Jedinečné předporodní kurzů v Praze. Spojujeme vědecky podložené informace a zkušenosti z praxe spolu s příjemným prostředím, dobrým jídlem a uvolněnou atmosférou. Strávíme společně celý víkend v centru komunitní školy na Praze 9 a naladíme se na vše, co vás čeká na konci těhotenství, při porodu a také v šestinedělí.